Het kerst dilemma

KERSTChristmas place setting

Tja, hoe zal de kerst eruit gaan zien? Eén ding is zeker; heel anders dan vorig jaar. Wij worstelen behoorlijk met die vraag. Wat gaan we wel doen, wat gaan we niet doen. We krijgen hier ook al veel vragen over. Sommige zaken zijn eigenlijk nog niet te beslissen, omdat we niet weten hoe we er in december voor staan. Aan de andere kant beseffen we ons steeds meer, dat wat de regels ook zijn, wij zijn de ondernemers. Wij bepalen welke keuze we wanneer maken. We kunnen wachten tot het moment waarop het kabinet verteld of en onder welke voorwaarden wij open mogen. Echter gezien de voorbereidingen die wij normaal treffen voor de kerst, neigen wij er steeds meer na om zelf de keuze te maken. Dat betekent dat wij met kerst ons restaurant gesloten houden. Inmiddels hebben wij twee plannen klaar liggen, voor een gesloten en een geopend restaurant. Graag nemen wij u mee in onze afwegingen:

In normale omstandigheden staat ons kerstmenu vanaf de herfstvakantie online. De eerste reserveringen komen rond september al binnen. Ergens eind november zit 1ste kerstdag bijna vol en tweede kerstdag voor de helft. De brunch op tweede kerstdag zit vaak al begin november vol. Een vol diner betekent 150 gasten per dag, een volle brunch 170 gasten. Half november beginnen wij met de kerstversieringen. U weet inmiddels dat bij ons kerst echt kerst is, overal waar u kijkt glinstert en straalt de kerstsfeer u tegemoet. De versieringen zijn veel werk, maar we hebben daar ook veel en lang plezier van. Voorafgaand aan de kerstvakantie vieren veel bedrijven en verenigingen bij ons hun kerstborrel, viering, diner, oud- en nieuwjaarsreceptie, noem maar op. Ook zijn er verschillende verjaardagen, trouwdagen en andere feesten. Optimaal gebruik van restaurant, zaal en versieringen.

 

Hoe ziet kerst 2020 eruit? Om te beginnen; niks in de zaal. Geen feesten, recepties, verjaardagen, trouwdagen, jubilarissen of grote diners. Vervolgens mag het restaurant op zijn vroegst half december open. We hebben dan nog maar een paar dagen en 1 weekend om te genieten van die donkere, maar o zo gezellige dagen voor kerst. En dan is het kerst. Geen brunch, want dat is niet haalbaar met de huidige restricties. Het kerstdiner met een beperkt aantal gasten, misschien 30 per gebouw, per ruimte of een aantal per vierkante meter. In het meest gunstige geval kunnen er dan 65-70 gasten per dag bij ons eten. Als u de aantallen met een “gewone” kerst vergelijkt ziet u al dat het verschil enorm is. De kosten zijn met kerst hoger. Uw inkopen zijn duurder, die van ons ook. Ons personeel verdient met kerst de helft meer dan op andere dagen. Ze werken tenslotte op een feestdag. Stelt u zich daarbij even voor wat er gebeurt als er 2 of 3 gasten niet mogen komen omdat zij in quarantaine moeten, klachten hebben of ziek zijn. Als er één gast niet mag komen, haakt vaak de rest van het gezelschap ook af. Logisch met kerst wilt u samen zijn. Voor ons betekent dat 2 a 3 lege tafels.

Natuurlijk is kerst het leukst, gezelligst en mooist als u bij ons komt eten. Maar na het schetsen van deze scenario’s begrijpt u misschien met welk dilemma wij zitten.

 

WAT DAN WEL?

Na het schetsen van deze scenario’s heeft u waarschijnlijk dezelfde conclusie getrokken als wij. Zelfs in het gunstigste geval zit een rendabele kerst er dit jaar niet in met een geopend restaurant. Daarom maken wij zelf de keuze, wat de regels ook mogen zijn, om dit jaar niet meer te openen. Wij hopen met heel ons hart dat we 2021 kunnen starten met een geopend restaurant. Dat we u daar weer kunnen en mogen ontvangen. Dat we elkaar daar het beste mogen wensen voor het nieuwe jaar.

Deze kerst gaan we evengoed voor u zorgen. We gaan doen waar we inmiddels goed in zijn geworden. Dat hebben we ook altijd gezegd: doe dat waar je goed in bent en waar je plezier in hebt. Met  kerst komen wij uw kerstdiner brengen. We hebben een 4 gangen keuze menu. Bij reservering geeft u uw keuze door. Op 1ste of 2e kerstdag komen wij 14.00 en 17.00 uur de voorgerechten en soepen brengen. Alles is bereid, het voor gerecht ligt al opgemaakt op borden. De soep warmt u zelf op. Het hoofdgerecht komen we op de door u gewenste tijd warm brengen, samen met het dessert. U eet thuis in uw eigen “kerst restaurant”. “Thuis uit eten” ook met de kerstdagen. Wij zorgen voor borden, bestek en servet, de afwas is uiteraard voor ons.

Daarnaast hebben we een (steen)grill arrangement. Hierbij heeft u de keuze uit 2 soorten soep en 3 nagerechten, in combinatie met steengrillen. Met kerst is dit uitsluitend als arrangement te reserveren. Wij hebben een beperkt aantal stenen en grillplaten, dus heeft u zelf een alternatief (bijvoorbeeld een eigen grill of gourmet) overweeg dan alleen de toebehoren te reserveren. Hiermee biedt u meer gasten de mogelijkheid met kerst creatief te tafelen.

Wilt u liever ontbijten, lunchen of brunchen? Kies dan onze kerst-box. Hier zit een ruime sortering overheerlijke gerechten in voor een uitgebreid ontbijt, lunch of brunch. Zie hiervoor elders op onze website de beschrijving. Op deze manier kunnen wij meer gasten laten genieten van een Witte Brug Kerst Thuis en is het daarnaast voor ons een rendabele oplossing. Ook met kerst geldt; als u niet naar de Witte Brug kunt, leggen wij een brug naar u.

Wij kunnen dit jaar minder gasten voorzien van een kerstdiner dan andere jaren. Dus maakt u, net als wij, liever zelf de keuze hoe uw kerst eruit ziet? Wacht dan niet te lang met reserveren of bestellen. Wij zijn ons ervan bewust dat dit misschien niet het bericht is waar u op gehoopt had. Misschien is het, zelfs met onze uitleg, moeilijk te begrijpen dat wij deze keuze maken. Wij vertrouwen er echter op dat u van ons aanneemt dat wij een weloverwogen keuze hebben gemaakt die voor ons allemaal veilig is.