UPDATE; EEN JAAR MET CORONA…

VOORJAAR

Vorige week hebben we genoten van een paar prachtige dagen. Massaal trokken we erop uit om na een lange winter te genieten van het mooie, zonnige weer. Natuurlijk doet het ons pijn te zien hoe vol de parken zijn, te zien dat daar corona niet lijkt te bestaan. Hoe is dat te rijmen met de gesloten deuren van zoveel ondernemers? Niet. Helaas kunnen we dit niet veranderen en met klagen redden we het al helemaal niet. Zoals ik vorige week al schreef; we moeten misschien leren leven met corona, niet wachten tot het over is. Dat geeft ook rust, accepteer dat het is zoals het is en maak er wat van. Dat klinkt makkelijk, is het natuurlijk niet. Wij hebben de strijd ook gevoerd, wij waren ook boos, verongelijkt, verdrietig, maakten ons zorgen. Uiteindelijk levert dat niks op, echt niet. De positieve dingen die we doen en denken, hebben wel effect. Hoe leuk is het dat als wij iets bedenken en dat u daar gebruik van maakt en van geniet!

PASEN

Met dat het voorjaar in zicht komt, schieten de krokussen uit de grond. Alsof deze verstopt zaten, klaar om te schitteren, onder de sneeuw. Het duurt dan ook niet heel lang meer, voordat het Pasen is. Wie had een jaar geleden kunnen denken dat wij ook dit jaar niet onze bekende Paasbrunch voor u kunnen verzorgen? Gelukkig was de Paas-brunch-box vorig jaar een succes. U heeft hier met velen van gesmuld. Daarom kunt u deze ook dit jaar weer bestellen. In de loop van de week komt de informatie allemaal op onze website te staan; er is voldoende om er een paar fijne dagen van te maken. Een Paas-brunch-box (ook een uitvoering voor kinderen), een Paas- steengrillarrangement en een uitgebreid Paasmenu. Voor elk wat wils, klein en groot. Het enige wat u hoeft te doen is…. Precies bestellen.

HIGHWINE WITTE BRUG STYLE

Vanaf volgende week kunt u zich vermaken met een high wine Witte Brug style. Wij denken dat dit ook wel leuk is voor een middag of avond. Naast onze high tea, die goed ontvangen wordt, een leuke activiteit voor u erbij. Er is nog steeds weinig mogelijk, dus moeten we het zelf leuk en gezellig maken. Het is echt de moeite waard. Drinkt u geen wijn, een biertje of iets anders is er ook heerlijk bij. Vanaf aanstaande donderdag is de high wine te bestellen. Heeft u vast iets om naar uit te kijken.

EEN JAAR MET CORONA

Inmiddels zijn we een jaar verder. In dat jaar zijn wij langer gesloten geweest dan geopend. Als we in maart 2020 geweten hadden wat ons te wachten stond, hadden wij waarschijnlijk andere keuzes gemaakt. Ongetwijfeld geldt dit voor heel veel mensen. We begonnen met een intelligente lockdown, die begreep iedereen. Naarmate het allemaal langer duurt verdwijnt het begrip. Logisch, waar is de ruimte voor creatief en oplossing gericht anticiperen op de werkelijkheid waar we nu inzitten? Als burgers worden wij niet actief betrokken bij het gekozen beleid. Hierdoor begrijpen wij de te volgen lijn niet (meer). Waarom mogen de contact beroepen nu open en de winkels niet? Waarom mag u op afspraak winkelen, maar niet uit eten? De logica is voor ons zoek en dat is een gemiste kans van ons kabinet. Neem ons mee in de afwegingen, de moeilijke dilemma’s, de keuzes. Het is absoluut een akelige situatie waarin het kabinet zit, want wat ze ook doen, het is nooit goed. Wij hebben ook de oplossing niet, misschien is deze er ook niet. Wat in ieder geval niet helpt is om met zijn allen naar de rechtbank te gaan om te bedingen dat we eerder open mogen. Het aantal besmettingen is nog steeds hoog en inmiddels weer stijgende. Want was ook al weer het doel van de lockdown?

CORONA IS GEEN ONDERNEMERS RISICO

In eerdere updates heb ik u wel eens meegenomen langs de wet en regelgeving in coronatijd voor de (horeca)ondernemer. Tijd om u opnieuw een inkijkje te bieden. Niet interessant voor u? Lees dan volgende week verder en sla de rest van dit verhaal maar over. In het laatste kwartaal van 2020 werden de steunmaatregelen al een stap afgebouwd. Het idee daar achter is dat ondernemingen zich moeten inzetten nieuwe markten en verdienmodellen eigen te maken. Dit is een lastig punt, want wat gaat u als horeca ondernemer anders doen dan uw geliefde vak uitoefenen. Als corona voorbij is, heeft u weer een winstgevend bedrijf. Moet u dan nu iets anders gaan doen, omdat u verplicht gesloten bent? Er wordt veel gesproken over de creativiteit van de ondernemer. Een ondernemer moet creatief zijn, als u niet kunt schakelen bent u niet creatief genoeg. Als u weet dat de behoefte aan horeca verdwijnt, dan kunt u met creativiteit misschien meebewegen met de maatschappij en iets anders gaan doen. Maar als de behoefte aan de horeca blijft bestaan, misschien zelfs groeit, hoe creatief moet u dan nu zijn? Corona is geen ondernemers risico.

STEUNMAATREGELEN

Zoals gezegd, de steunmaatregelen werden in het vierde kwartaal van 2020 afgebouwd. Jammer, vooral voor de horeca, welke al op 15 oktober opnieuw verplicht hun deuren moest sluiten. Heel bijzonder dat de steun wordt afgebouwd terwijl een grote groep ondernemers 100% dicht moeten. Ondanks deze sluiting, verandert er niks aan de steunmaatregelen. De afspraak tot nog verder afbouwen in het eerste kwartaal van 2021 blijft zelfs overeind. Totdat half december ook de detailhandel de deuren moeten sluiten. Na menig tegengeluid o.a. de sterke lobby van de detailhandel, worden de versoberingen, met terugwerkende kracht, teruggedraaid. De extra steun is meer dan welkom. De correctie met bijbehorende nabetaling zou eind februari plaatsvinden. Inderdaad zou….

Tot onze verbazing, teleurstelling, maar ook oprecht verdriet, ontvangen wij een laconiek bericht van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Het verhoogde subsidiepercentage over het vierde kwartaal van 2020 wordt niet, zoals verwacht eind februari betaald, maar “binnen 16 weken”. Dit betekent op zijn vroegst begin mei en in het slechtste geval pas eind juni. Geen excuus, geen woord van mededogen, echter wel de opdracht dat wij eerst de definitieve vaststelling van het omzetverlies over het vierde kwartaal moeten doorgeven.

De steun is pas halverwege het kwartaal aan te vragen. De correctie hierop wordt tegelijkertijd naar achteren geschoven. Ook de tegemoetkoming in de loonkosten wordt op dezelfde manier berekend. Dat wil zeggen dat de vaste lasten en salarissen dus al twee keer betaald zijn voordat de tegemoetkoming uitgekeerd wordt.

Dit was opnieuw een administratieve blik achter de schermen van de ondernemer. Dat is wat we doen naast u van een smaakvolle belevingen te voorzien. Maak er een mooie week van!

Wij blijven zoals u van ons gewend positief en creatief en hopen dat u ons blijft volgen. Voor nu, bedankt, fijn dat u de tijd heeft genomen dit bericht te lezen!

Blijf sterk, blijf positief, wees lief voor elkaar en laten we elkaar door deze verwarrende en bizarre tijd helpen.