Update; een kaartje regelen om binnen te mogen…

A

UPDATE; EEN KAARTJE REGELEN OM BINNEN TE MOGEN…

Demissionair minister de Jonge overweegt om voor iedereen een coronatoegangsbewijs te verplichten bij het bezoeken van de horeca, evenementen, sportwedstrijden, kunst en cultuur.

Als het demissionair kabinet dit inderdaad besluit, gaat de maatregel al in op 25 september.

Volgens de minister zorgt een groep mensen zonder immuniteit voor een risico in het najaar.

Het is geen heel grote groep, maar dit aantal kan er toch voor zorgen dat de zorg in het najaar opnieuw overspoeld wordt met ernstig zieke corona patiënten.

De minister vindt het coronatoegangsbewijs een goed alternatief voor de anderhalve meter afstand. En hij denkt hiermee een te hoge druk op de zorg of beperkende maatregelen voor iedereen te kunnen voorkomen. De rek is eruit in de zorg en in de samenleving, aldus minister de Jonge.

Maar hoe zit het dan met de rek in sportwedstrijden, horeca, evenementen, kunst en cultuur? Is daar voldoende rek, om van elke bezoeker een vaccinatiebewijs te bekijken? Wij kunnen natuurlijk alleen voor onszelf spreken, maar bij ons is de rek er ook wel zo’n beetje uit na  de verplichte sluitingen en beperkende maatregelen. Hoe ziet u het voor zich als u bij een bezoek aan ons restaurant een bewijs van “goed gedrag” moet laten zien? Hoe voelt het voor ons om gasten te controleren op een coronatoegangsbewijs? Niet prettig, wij vragen om informatie waar we in feite niks mee te maken hebben. Ondanks dat wij hopen dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren, blijft het een eigen keuze, vinden wij. Ook een keuze die iemand niet verplicht hoeft te delen met een willekeurig persoon die bij de deur staat. Ik vond de triage vragen al vervelend, iedereen te vragen of ze corona gerelateerde klachten hebben. Het past niet bij mijn gevoel van gastvrijheid dat ik iemand uitsluitend de toegang mag bieden als ze een bepaalde gezondheidsverklaring kunnen laten zien. Vooral niet in een restaurant waar u voornamelijk zit, met voldoende ruimte en ventilatie.

In de zaal met een feest bijvoorbeeld kunnen wij ons er nog iets bij voorstellen. Vooral als het gaat om een feest met veel mensen die zich voortdurend verplaatsten. De meeste feesten bij ons zijn echter niet zo heel groot. Maar even goed lopen we dan wel tegen wat obstakels aan. We hebben bijvoorbeeld een extra collega nodig om bij de deur de toegangsbewijzen te controleren. Hoe lang moet deze collega er blijven staan, een uur, de hele avond? Want iemand die, met een goede reden, wat later komt kan eventueel zonder controle binnen lopen. En wat als een genodigde niet over het juiste entree bewijs beschikt? Dat wordt hoe dan ook een vervelende situatie aan de deur, de gast is tenslotte uitgenodigd en de gastheer/vrouw betaald voor hem of haar. Hoe is dat dan bij een vergadering of bijeenkomst van bijvoorbeeld 20 personen? Ook allemaal een coronatoegangsbewijs regelen en laten controleren? Zijn onze gasten, maar ook de genodigden van onze gasten, bereid om een toegangsbewijs te regelen voor een avondje uit, feest of vergadering?

De regels lijken ook wel een heel eind verdwenen, waar voelt u ze nog? In de supermarkt, tijdens het sporten, winkelen, dagje uit? Behalve dat u misschien wat vaker iets moet reserveren, merkt u er nog iets van? Is er nog iets dat u laat in verband met de beperkende maatregelen?

Wij hopen dat ons demissionair kabinet er nog eens goed over na denkt voor ze deze maatregel in een nieuwe wet gieten. Mogelijk kunnen ze wat meer tempo maken met de formatie, er lijkt absoluut geen haast te zijn. Bijna een half jaar geleden hebben wij onze stem uitgebracht, we merken er nog weinig van, alles wordt besproken achter gesloten deuren. Ze willen niet met elkaar of niet zonder elkaar, maar vergeten hierdoor waar het om draait; het besturen van Nederland. Geen partijbelang of eigen belang, maar landsbelang.

GENIET

Geniet van het mooie weer, uw vrije tijd, vrienden en familie. Wees lief voor elkaar en gun elkaar het beste. Maak er een mooie zondag van samen. Voor nu bedankt dat u de tijd heeft genomen dit bericht te lezen.