Update; een nieuwe generatie…

UPDATE; NIEUWE GENERATIE…

RITME

Na een vakantie is het dagelijks ritme altijd snel gevonden. Zonder er bij stil te staan glijden we als vanzelf in het leven van alledag, de routine van voor de vakantie. Hoe vaak horen we na een vakantie; “dat moeten we blijven doen, dit nemen we mee naar huis en houden we erin”. Meestal blijft dit bij een goed voornemen. Herkenbaar? Voor ons niet zo, al begrijpen we goed hoe dat voor iemand anders kan zijn. Hoe fantastisch onze vakanties ook zijn, dat is ons dagelijks leven vaak ook. Anders, drukker, maar ook vertrouwd. Dus na onze vakantie was het opnieuw zo fijn om ons restaurant gevuld te zien. Drukke avonden met gezellige gasten. Hard werken met fijne collega’s. Dat is ook thuiskomen, eigenlijk zonder weggeweest te zijn. Wat mogen wij ons dan gelukkig prijzen met zo’n leuke job.

PERSCONFERENTIE

Het is alweer een week geleden, maar er was een persconferentie. Mooi vooruitzicht voor het onderwijs, veel studenten mogen eindelijk naar school in het nieuwe schooljaar. Vanaf 20 september geldt de 1,5 meter afstand niet meer, mits de situatie het toelaat.

Een mooi vooruitzicht voor de meesten van ons, genomen met veel onzekerheid over hoe corona zich ontwikkeld na de vakantie en in het najaar. Toch is al wel duidelijk dat discotheken en nachtclubs dicht blijven. Ontzettend zuur voor deze branche, anderhalf jaar corona en nog geen enkel perspectief. Wat ze ook bedenken, voorstellen, uitproberen, het doet er niet toe, zij blijven dicht. In het buitenland maken ze gebruik van de fieldlabs uit Nederland om festivals te organiseren, maar de organisatoren die hebben laten zien hoe het veilig kan, mogen nu niets. Zo triest.

Wat dat voor ons betekent? Geen idee. Moeten wij nog steeds om 24.00 uur leeg zijn? Komen de feesten weer terug in onze zaal? Vooralsnog gebruiken wij de zaal amper, er is nog weinig animo voor het geven van een feest. Gelukkig informeren er wel steeds meer mensen naar de mogelijkheden, soms onder voorwaarden van de regels die te zijner tijd gelden. Het blijft onzeker, maar wie weet, hebben we dit najaar ook voor onze zaal een enigszins gevulde agenda.

TROTS

Echt wel, op ons team. Stuk voor stuk jonge mensen, zonder ervaring, maar met zoveel enthousiasme. We zien hoe hard ze werken, hoe ze hun best doen, hoe graag ze het “goed” willen doen. En wij zijn trots op al die jonge mensen die zich zo inzetten om een ander een fijne avond te bezorgen. Wij zijn blij met ons team, het is bijzonder om in deze tijd een team (bijna) compleet te hebben.

NIEUWE GENERATIE

U hoort ook over de te korten op de arbeidsmarkt. In bijna elke branche zijn er inmiddels te weinig mensen te vinden. Voor de horeca geldt dat ook en dat gaat voorlopig niet veranderen. Tijdens de verplichte sluitingen, zijn veel horecakrachten de horeca uit gegaan. Soms, of misschien vaak,  noodgedwongen. Die mensen hebben veelal een functie elders, buiten de horeca, gevonden. Heel jammer voor ons, maar vaak bevalt dat verrassend goed. Wie in de flow van de horeca zit, weet niet wat hij/zij mist. Eenmaal eruit, ervaart iemand hoe een baan buiten de horeca is, zo ook zijn of haar gezin. In eens is er in het weekend of ’s avonds tijd voor andere dingen. De kok of ober kan zomaar wel mee naar een verjaardag of bij een (sport) vereniging. Een heel gezin heeft ineens andere mogelijkheden. Voor de echte horeca vakmensen begint het echt wel een keer te kriebelen, dan willen ze terug naar het prachtige vak in de horeca. Maar wat vindt het gezin hiervan? Zolang de banen voor het oprapen liggen en het gemis naar de horeca een beetje onder controle te houden is, blijven we te korten houden aan vakkrachten in de horeca. Onze hoop is gevestigd op een nieuwe generatie die de charme van werken in de horeca ontdekt. Daarnaast ligt de taak van opleiden voorlopig bij ons. Het is aan ons jonge mensen te leren, te begeleiden en te laten zien wat een prachtig vak horeca is.

GENIET

Geniet van de zomer, het mooie weer en uw vrije tijd. Wij hopen dat u zoveel mogelijk in Nederland vakantie viert, de horeca bezoekt, aan de ondernemers denkt. Blijf voorzichtig, neem uw verantwoording, corona is niet weg en wij willen heel graag de rest van het jaar open blijven. Voor nu bedankt dat u de tijd heeft genomen dit bericht te lezen.