Update; Hoe veilig zijn wij?…

UPDATE; HOE VEILIG ZIJN WIJ?…

PRACHTIG RESULTAAT

Vorige week was er geen update. We werden even opgeslokt door de werkzaamheden bij onze zoon. Af en toe meld ik daar ook wat over, hij is tenslotte een groot onderdeel van ons dagelijks leven. Als personal trainer, volledig voor zichzelf begonnen in februari 2020 heeft ook hij twee verplichte sluitingen achter de rug. Niet echt een vloeiende start van een eigen onderneming. Toch heeft het corona jaar hem ook iets moois gebracht; een eigen studio. Om een lang verhaal kort te maken, 1 juli kreeg hij de sleutel van zijn eigen ruimte in Mill. Daar is een week heel hard gewerkt door vrienden en familie met een prachtig resultaat zoals u op de foto kunt zien. Natuurlijk zijn wij er ook geweest om te helpen. Rob is een man met twee rechter handen en heeft dus vooral geklust; vloeren gelegd, gaten geboord en keuken geplaatst. En, zoals bij de Witte Brug ook vaak het geval is, heb ik dat gedaan wat u niet ziet. Maar als ik het niet doe, gaat het u opvallen. (Dat betekent dus de administratie, boekhouding, regelgeving, aankleding en decoratie.) Natuurlijk moet er nog één en ander gedaan worden, maar nu de apparatuur geleverd is kan hij alvast aan de slag. Een prachtige ruimte waar zijn klanten onder professionele begeleiding en met persoonlijke coaching komen trainen en sporten. Want hoe belangrijk gezondheid is hebben we het afgelopen jaar zeker ervaren. Wilt u meer weten? Neem gerust een kijkje op zijn site www.dolfpt.nl of maak vrijblijvend een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

OP GEVOEL

Dat was dus even de uitleg voor het ontbreken van een update op zondag 4 juli. Nu deze week. Tja, wat een week, wat gebeurde er allemaal. Soms zijn er dingen die we beter niet kunnen vertellen, maar aan de andere kant, waarom eigenlijk niet? Dus dan toch. Kunt u zich voorstellen dat er gasten zijn die denken te weten wat bij ons wel en niet mag of moet? Die zijn er, die vertellen ons in volle overtuiging dat bepaalde regels niet meer gelden of juist wel. Wij gaan hierover niet in discussie. Wij doen dat waarvan wij volgens de RIVM en onze brancheverenging toe verplicht zijn, of geadviseerd worden. Daarnaast doen wij veel op gevoel, als het niet goed voelt en het mag wel, doen we het niet totdat het wel goed voelt. Wij houden ons aan de regels en hopen dat u dat ook doet, niet allen bij ons, ook op andere plaatsen.

ZORGEN

Wij horen ook de verhalen over uitgaansgelegenheden waar de regels niet zo nauw worden genomen en/of nageleefd. Zo jammer. Wij begrijpen dat iedereen het uitgaan gemist heeft, wij begrijpen ook de ondernemer die al die tijd verplicht gesloten was. Wat wij niet begrijpen zijn de gasten die er alles aan doen om die regels die nu nog gelden te omzeilen en de ondernemers die niet de moeite nemen om te controleren, op te treden, en te handhaven. “De Horeca” had een grote mond toen iedereen in de parken zat; “dat kunnen wij beter, gooi de terrassen open”. Op de terrassen was het misschien nog te overzien en te controleren, maar binnen, waar alles voelt als vanouds… dat is een ander verhaal. Dat valt niet mee en is een hele verantwoording.

Niet alleen tijdens het uitgaan, maar ook in het dagelijks leven van u en ons, zien we het verslappen. Ik krijg zomaar af en toe een hand, een knuffel, iemand zit of staat plotseling wel heel dicht bij. Lieve mensen, we zijn er nog niet. De anderhalve meter afstand moeten we nog steeds houden. Corona is een pandemie, dat betekent dat de hele wereld er last van heeft. Hier ging het de goede kant op, maar elders nog lang niet. Wij hebben inmiddels de luxe van voldoende vaccins voor iedereen die dat wilt. Dat is lang nog niet overal zo. Toch denken we weer overal op vakantie te kunnen, geen afstand meer te hoeven houden, quarantaine over te kunnen slaan.

PERSONFERENTIE

Dit verhaal schreef ik donderdag, ik wist nog niks over een nieuwe persconferentie. Ik deelde mijn zorgen over het toenemen van het aantal besmettingen een de reactie hierop van ons kabinet. Nu is het zaterdag en kan ik een deel herschrijven, zo snel werd besloten dat de horeca opnieuw aan banden wordt gelegd. In dit geval zijn de beperkingen voor ons te overzien, maar het doet wel wat met ons en onze gasten. Waarschijnlijk niet voor het restaurant, maar wel voor de zaal. De gevolgen zijn er al voor ons, de agenda voor de zaal is behoorlijk leeg. Het eerste feest wat voor deze zomer geboekt stond is al geannuleerd, slechts één dag na de persconferentie. Durft u al een feest te boeken? Met het risico dat u verplicht moet blijven zitten, anderhalve meter afstand moet houden of zelfs moet testen voor toegang en/of een negatieve pcr test moet overhandigen. Waarschijnlijk wacht u dan liever nog wat langer tot alles weer “normaal” is.

Erg jammer dat de het weer “de horeca” is. Alles wat met eten en drinken te maken heeft wordt wederom op één hoop gegooid. Hoewel er tijdens de tweede lockdown onderscheid gemaakt werd tussen de natte horeca en eetgelegenheden, verdween datzelfde onderscheid net zo snel toen er versoepeld ging worden en was met de heropening van enige scheiding al geen sprake meer. Ook nu is er geen onderscheid.

In verband met de Britse variant bleef Nederland weken langer op slot, voor de zekerheid, men verwachtte dat die variant snel om zich heen zou grijpen. Dat bleek gelukkig mee te vallen. Hoe kan het dan dat ze zich zo verkijken op de Delta variant? Zonder naar Israël of Groot Brittannië te kijken versoepelde ons kabinet super snel, stap 4 en 5 zelfs tegelijk. De minister maakt notabene reclame voor “dansen met Janssen”, bedacht een systeem (testen voor toegang en QR codes) dat niet werkte en fraudegevoelig was. Op datzelfde moment werden de regels op andere plaatsen in de wereld juist weer strenger in verband met de Delta variant, ondanks een hogere vaccinatiegraad dan bij ons. Hebben we dan niets geleerd van vorige zomer of andere landen?

Het voelt wel wat makkelijk om opnieuw alles bij de horeca te leggen. Thuis mag u doen wat u wilt, een kunt op vakantie en terugkomen, er wordt amper gecontroleerd. Heeft u een inentingsbewijs, een negatieve pcr test, gaat u, zo nodig, in quarantaine, niemand die dat checkt. Behalve een aantal luchtvaartmaatschappijen. Er komen bussen met besmette vakantiegangers terug naar huis, maar dat moet kunnen, want iedereen is toe aan vakantie en de economie moet draaien. Wat is er mis met vakantie in eigen land? Als Europa dat gezamenlijk afspreekt en iedereen blijft een zomer in zijn eigen land, viert vakantie in eigen land, zijn we dan niet beter af?

Maar weet u waar wij ons zorgen over maken? Als de besmettingen doorstijgen zoals de afgelopen week, wie krijgt er dan verdere beperkingen opgelegd of zelfs weer een sluiting? Precies de horeca!

DRIEMAAL SCHEEPSRECHT

Twee keer moesten we sluiten, twee keer moesten we opnieuw starten, twee keer gingen we er met heel veel energie, positiviteit, creativiteit, en optimisme tegenaan. Of we dit een derde keer kunnen…

Voor ons is het moeilijk te zien wat er nu gebeurt, hoe makkelijk de horeca beperkt wordt. Nog triester is het voor de discotheken, nachtclubs en evenementorganisatoren, zij zijn amper open en moeten al weer sluiten. Dat is echt te verdrietig.

Behalve een jaar overleven, is het bedrijfsmatig een jaar stilstaan of misschien zelfs achteruitgang. Ruim een jaar was er geen ruimte voor groei, investeringen, pensioenopbouw. In dit geval is drie maal geen scheepsrecht, maar een ramp. Dus alstublieft, doe niet of corona al weg is, denk niet ik ben gevaccineerd, dus mij kan niks gebeuren. Zolang het virus rond gaat in andere delen van de wereld, zijn wij net zo min veilig. Een vaccin beschermd u tegen ernstig ziek worden, niet tegen besmet raken en andere besmetten. Door te denken dat we er al zijn, zijn we kwetsbaarder dan ooit.

TOT VOLGENDE WEEK

Wij zijn dolgelukkig dat we open zijn, maar blijven voorzichtig. We zijn ons bewust van onze vrijheid, maar ook van onze kwetsbaarheid. Dus help ons open te blijven door te genieten van onze gastvrijheid, maar ook door, zo nodig, uw eigen verantwoording te nemen. Voor nu bedankt dat u de tijd heeft genomen dit bericht te lezen. Tot volgende week!