Update; waar eindigt het?…

UPDATE; WAAR EINDIGT HET?…

TELEURSTELLING

Elke keer opnieuw proberen wij positief te blijven en optimisme uit te stralen, ook in onze verhaaltjes op zondag. Maar hoe houden we dat vol als we buiten onze eigen cirkel zien wat er in Nederland gebeurt? Dus vandaag een uitzondering en even wat minder positief.

Met verbazing, onbegrip en teleurstelling hebben wij de afgelopen week het nieuws gevolgd. Waar is Nederland mee bezig? Als we doorgaan zoals nu, blijft de horeca gesloten tot ergens in maart. In het slechtste geval nog langer. Want zolang het aantal besmettingen niet daalt is er voor ons geen perspectief. En zolang iedereen doet wat hij/zij nu doet, dalen de aantallen echt niet. We gaan er massaal op uit. U ziet ook de foto’s van overvolle winkelstraten, rijen mensen wachtend om naar binnen te mogen. De volle pretparken, tuincentra, natuurgebieden bij mooi weer, ook het thuiswerken wil niet meer lukken. Zelfs op de weg is het drukker, volgens Flitsmeister: “Waar we in maart massaal thuisbleven, doen we dat in de tweede coronagolf allerminst. Voordat het kabinet opriep om vaker thuis te werken, was het zelfs drukker op de weg dan vorig jaar. De spits is rustiger, omdat mensen zich nu meer op andere momenten van de dag verplaatsten” (uit het NOS nieuws van 28 november 2020)

Het raakt ons enorm als we dit allemaal zien en horen. Waarom mocht “Black Friday” een hele week doorgaan? Was het niet te voorzien dat dit te druk zou worden? Is er nog iemand die enkel gaat winkelen als het echt noodzakelijk is en dan ook alleen? Wij kunnen niets meer doen, wij zijn al gesloten. Alles wat ons rest is toezien op hoe druk het bij alle anderen is. En dat maakt ons verdrietig.

DE STEUNMAATREGELEN

Vanaf 25 november 12.00 uur was het mogelijk TVL Q4 aan te vragen. De tegemoetkoming in de vaste lasten voor de bedrijven die direct geraakt worden door de coronacrisis. Wij hebben deze aanvraag direct ingediend en 2 dagen later ontvingen wij al een toezegging. Dat gaat snel. Echter deze tegemoetkoming is bedoeld voor de periode oktober tot en met december 2020. Met die wetenschap is het niet meer zo snel. Er zijn al bijna 2 maanden verstreken voordat de tegemoetkoming aangevraagd kon worden. 2 Maanden waarin de rekeningen wel gewoon betaald moesten worden. De toezegging is er, nu de betaling nog.

NOW3 was iets eerder aan te vragen, vanaf 16 november. De referentiemaand voor NOW3 is juni. Voor de horeca geen representatieve maand. Het was de eerste maand open na de volledige lockdown en er golden veel beperkingen, o.a. maximaal 30 gasten. De aanvraag is ingediend, nog niets van gehoord, nog geen betaling ontvangen. Ook deze tegemoetkoming geldt voor het laatste kwartaal van 2020. Stel dat de toezegging en betaling heel snel binnen zijn, dan nog hebben wij al 2 keer de salarissen aan ons personeel betaald, voordat de tegemoetkoming er is. Dit geldt voor alle horecaondernemers. Dankzij het bezorgen van onze maaltijden en het feit dat u daar met zoveel gebruik van blijft maken, kunnen wij een deel van onze omzet blijven genereren. Gelukkig hebben we ook een huurbaas die ons tegemoet komt. Dankzij dit alles  kunnen we ons personeel en de rekeningen betalen. Dit geldt zeker niet voor elke horecaondernemer, niet iedereen heeft de mogelijkheid te gaan bezorgen/afhalen. Dit klinkt allemaal niet zo positief, dat bent u niet gewend van ons. Echter de feiten liggen er, 50% van de horeca is technische failliet, horecaondernemers hebben inmiddels tussen 3.5 en 4 miljard aan eigen vermogen/leningen in hun bedrijf gestort in de hoop het tot een heropening te redden. Het is voor de horeca niet 5 voor twaalf, maar 2 over twaalf, aldus KHN. Pijnlijk hierin is dat de regering zich verbaasd over het uitblijven van massale faillissementen. Wat zou u doen met een gezond bedrijf, dat door een verplichte sluiting dreigt om te vallen? Investeren tot het bittere einde. Helaas is het vermogen van de ondernemers inmiddels op.

Toen wij begonnen met elke week een stukje te schrijven, was de intentie u mee te nemen in onze beleving tijdens de coronacrisis. Om met u in contact te blijven terwijl we elkaar niet mochten ontmoeten in ons restaurant. U deelgenoot te maken met alles waar we mee te maken krijgen. Daar hoort dit ook bij, niet leuk en gezellig, wel de realiteit.

WEL LEUK EN GEZELLIG

Dat is natuurlijk Sinterklaas. Wat ontzettend fijn dat zoveel van u gebruik gaan maken van onze Sinterklaas-box. Hartelijk dank daarvoor. Mocht u deze nog niet besteld hebben, het kan nog tot en met 1 december. We rijden een rondje Land van Cuijk om alle pakketjes op de juiste plaatst af te kunnen geven. Dat is zo leuk, we brengen overal de gezelligheid in huis. Wij delen onze verhalen, maar wij horen ook heel graag uw verhalen. Dus is het gezellig of heeft u iets te melden, wij horen het graag. Wij missen het praatje, te horen hoe het met u gaat, schroom dus niet en laat iets van u horen.

12 EN 19 DECEMBER VIJFTIEN GANGENDINER

U weet al dat wij op 12 december het 15 gangen diner nogmaals serveren, net even anders, lekker bij u thuis. Dank zij een bedrijf dat zo’n 15 gangen diner cadeau doet aan zijn werknemers, hebben we nog een datum waarop u kunt genieten van 15 gangen bij u thuis. Dat is 19 december. Dus wilt u ook eens ervaren hoe leuk, lekker en avondvullend 15 gangen van de Witte Brug zijn, reserveer dan nog snel een diner. Natuurlijk ook leuk om cadeau te geven.

KERST

Vorige week hebben wij de knoop al doorgehakt om dit jaar ons restaurant niet meer te openen. We hebben u deelgenoot gemaakt van deze overweging en uiteindelijke beslissing. Heeft u dit gemist? U kunt dit nog lezen op onze site bij de nieuwsberichten. Wij zijn echt blij dat we deze keuze zelf gemaakt hebben. In de media wordt van alles geroepen door verschillende deskundigen, over de komende feestdagen. Het kabinet wacht officieel tot 8 december met het nemen van een besluit. Als we eerlijk zijn wijst er nog weinig op een kerst waarbij de horeca open mag. Voor ons voelt het als een opluchting dat we zelf de keuze hebben gemaakt. Wat ontzettend leuk is; u heeft al met velen gereserveerd voor één van de feestdagen. Er zijn zelfs al “tijden” waarop het vol zit. Dat doet ons goed, te ervaren dat u gebruik maakt van wat wij bieden tijdens de laatste dagen van het jaar. Dank u!

Wij blijven positief en creatief en hopen dat u ons blijft volgen. Voor nu, bedankt, fijn dat u de tijd heeft genomen dit bericht te lezen!

Blijf sterk, blijf positief, wees lief voor elkaar en laten we elkaar door deze verwarrende en bizarre tijd helpen.